top of page

Hašková-Coolidge označila Kissingera i Si Ťin-pching za velkou osobnost

Bývalá sekretářka pěti amerických prezidentů v Bílém domě Eliška Hašková-Coolidge poskytla nedávno v Praze exkluzivní interview pro China Media Group (CMG), ve kterém hovořila o nedávno zesnulém americkém exministru zahraničí Henry Kissingerovi. „Byl to člověk, který měl nesmírně velké ego, ale také byl hluboce pokorný,“ zdůraznila s tím, že v politice jsou potřeba osobnosti. „Velká osobnost je také současný čínský prezident Si Ťin-pching. Tito státníci ví, že se dobře jedná tam, kde pokora je větší, než ego,“ konstatovala někdejší ředitelka Kanceláře prezidentských zpráv.




V úvodu rozhovoru pro CMG Eliška Hašková-Coolidge zdůraznila, že si Kissingera pamatuje velice dobře, protože v Bílém domě pracovala shodou okolností ve stejnou dobu jako legendární americký diplomat.

 „Víte, Kissinger sehrál svoji úlohu v tom, že nedovolil, aby se Rusko s Čínou spojili, což bylo v tu dobu velice dobře. On měl vstřícný vztah k Číně a inteligentním způsobem budoval přátelství s Čínou,“ zdůraznila s tím, že Kissingera chápe jako člověka, který narovnával diplomatické vztahy mezi USA a Čínou.

Si Ťin-pching si lidsky porozuměl s Kissingerem, s Bidenem už méně

V politice jsou potřeba podle bývalé asistentky amerických prezidentů právě takové osobnosti, které nemají v sobě povrchnost. Oba podle ní dokázali to, že jejich ego neporazilo jejich pokoru.

V této souvislosti Hašková-Coolidge hovořila také o současném čínském prezidentovi Si Ťin-pchingovi a vyjádřila se takto:

 „Velká osobnost je také současný čínský prezident Si Ťin-pching. Takoví státníci jako on moc dobře ví, že se dobře debatuje, diskutuje a vyjednává, pokud jsou politici na obou stranách osobnosti na podobné nebo stejné úrovni, kde pokora je větší, než jejich ego. Potom se může debatovat a vyjednávat,“ vysvětlila a dodala, že toto je fakt, který nechápou všichni ti, kteří dnes chtějí nechat ještě více rozhořet válku na Ukrajině.

 „Myslím si, že třeba současný prezident USA Biden si příliš nerozumí s prezidentem Si Ťin-pchingem i proto, že není osobnostně na takové úrovni, jako je jeho čínský protějšek,“ upřesnila a ještě se vrátila k Kissinger ovi.

„Víte, Henry Kissinger byl člověk, který měl na jedné straně nesmírně velké ego, ale na druhé straně byl velice pokorný. Byla v něm kombinace ega a hluboké pokory,“ konstatovala.

Radovan Rybák, zvláštní korespondent CMG

bottom of page